destylaty owocowe

Wyświetlanie wszystkich wyników: 10

Destylat owocowy to napój spirytusowy do którego produkcji użyto wina owocowego markowego, a więc takiego w którym minimum połowa alkoholu pochodzi z cukru zawartego w owocach. Druga połowa może pochodzić z soku, słodzika, bądź z cukru białego co drastycznie zwiększa efektywność produkcji. Reszta procesu jest identyczna z okowitą, a efekt? W efekcie otrzymujemy produkt, który posiada co prawda mniej nut aromatyczno- smakowych surowca, ale za to jest bardziej przystępny ekonomicznie. Także bezpieczeństwo produkcji jest większe. A co z tym bezpieczeństwem chodzi? Dla przykładu zacier na okowitę z aronii daje ok 2,5-3% alkoholu. Ponieważ taki zacier nawet przez kilka tygodni stoi w kadzi fermentacyjnej w podwyższonej temperaturze to łatwo o jego zakażenie. Spowodować to może, że w smaku pojawią się nieprzyjemne nuty, a w ekstremalnym przypadku również zepsucie zacieru, który będzie trzeba zutylizować, jako nie nadający się do konsumpcji. Duże ryzyko prawda? Natomiast zacier na destylat ma 5-6 % alkoholu, dzięki czemu jego fermentowanie i przechowywanie jest dużo bezpieczniejsze, a uzysk z destylacji większy.

  • Label
    Label

    cOVIIdówka

    99,00  584 w magazynie
  • Destylat z Czarnych porzeczek

    40,00 139,00 
  • Label

    Miodówka

    199,00  1 w magazynie
  • Label

    Okowita Premium ze Śliwek

    190,00  51 w magazynie
  • Label

    Okowita z Gruszek

    48,00 166,00 
  • Label

    Okowita z Jabłek

    48,00 166,00 
  • Label

    Okowita z Kukurydzy

    40,00 139,00 
  • Label

    Okowita z Wytłoków winogron

    58,00 202,00  50 w magazynie
  • Label

    Okowita ze Śliwek

    48,00 166,00 
  • Label

    Rzemieślniczy destylat owocowy

    89,00  17 w magazynie