Destylaty OVII
OVII Destylaty powstają z win owocowych. Używamy do nich surowców, z których uzyskanie okowity jest skrajnie trudne, lub bardzo drogie. Przeciętnie na poł litrową butelkę destylatu zużywamy około 6-8 kilogramów owoców.
Destylaty alkoholowe OVII
Wyjątkowość naszych destylatów, wynika z wykorzystywanych przez nas technologii. Produkujemy je z owoców, z których uzyskanie okowity jest bardzo trudnym i kosztownym procesem. Na jedną pól litrową butelkę destylatu, przeciętnie zużywamy około 6-8 kg owoców. Naszym głównym celem jest tworzenie alkoholi o świeżym i owocowym posmaku, które swoją wyjątkową nutą pobudzą zmysły konsumentów i zapadną w ich pamięci na długo.
Destylaty z owoców - popularne destylaty owocowe
Owoce wykorzystywane do produkcji naszych destylatów pochodzą z sadów i upraw z całej Wielkopolski. Naturalny proces fermentacji, wykorzystanie nowoczesnych metod fermentacji, oraz nowoczesnych technik destylacji sprawiają , że wydobywamy z owoców to co najlepsze, dzięki czemu nasze produkty uzyskują świeży aromat i intensywny smak zamknięty w każdej butelce.
Jesteśmy producentem alkoholi rzemieślniczych, wytwarzanych z upraw zaprzyjaźnionych rolników w sposób nowoczesny i staranny, co przekłada się na wyjątkowość naszych produktów. Ich smak idealnie pasuje do dań mięsnych, deserów a nawet herbaty. Daj się zaskoczyć niezapomnianym smakiem i aromatem najlepszej jakości owoców, których każda kropla zamknięta została w naszych produktach.
Destylacja – czym jest i jej historia
Destylacja, inaczej skraplanie to proces oddzielania cieczy polegający na jej odparowywaniu i kondensacji.
Uznaje się, że najstarsze znalezione naczynie świadczące o procesie destylacji pochodzi z Mezopotamii z 3500r.p.n.e, natomiast pierwsze opisy procesu destylacji, możemy przeczytać w tekstach arabskich alchemików z Vlll w. Do Europy sztuka ta, dotarła znacznie później około Xlll w. Uważa się jednak, że powstały alkohol był wtedy bardzo zanieczyszczony, dlatego wykorzystywano go głównie w medycynie, perfumerii, czy alchemii.
Pierwotnie głównym surowcem wykorzystywanym w procesie destylacji, było wino uzyskiwane z winogron. Z czasem w procesie tym, zaczęto używać także zbóż, owoców czy melasy cukrowej.