Okowity OVII
OVII Okowity to kwintesencja owocowego smaku zamknięta w butelce. Okowita produkowana jest tylko z 1 rodzaju surowca, bez dodatku aromatów i cukru. Spirytus przeznaczony na okowitę produkujemy sami od owocu, przez fermentację, destylację, aż po rozlew do butelek.
Średnio na pół litrową butelkę okowity zużywamy 12-15 kg owoców, a w skrajnych wypadkach nawet powyżej 20 kg.
Nasze okowity produkujemy w taki sposób, aby aromat owoców w butelce był rześki, świeży i delikatny, a średnia partia produkcyjna to 120-180 butelek. Aczkolwiek zdarzają nam się partie po 700-800 szt.
Alkohole Rzemieślnicze
Alkohole Rzemieślnicze
OVII okowity
Alkohole Rzemieślnicze
Okowity OVII– czym jest i jak powstaje okowita?
Okowity, są produktami wytworzonymi w całości z jednego rodzaju surowca - alkohol musi w pełni pochodzić z wybranego owocu, zboża, czy soku, bez dodatku cukru. W trakcie produkcji nie dodaje się niczego, co mogłoby poprawić smak, kolor czy efektywność.
Odwiedzający naszą destylarnię goście mówią, że mamy najpiękniejszy sprzęt do destylacji jaki kiedykolwiek widzieli.
Wyprodukowana na zamówienie według naszych indywidualnych potrzeb aparatura niemieckiej firmy Kothe Distiltechnik określana jest przez znawców jako „Mercedes wśród destylarek”. Świadczy o tym nie tylko przepiękna, lśniąca miedzią konstrukcja, ale również bardzo precyzyjna aparatura wewnątrz urządzenia pozwalająca otrzymywać olśniewające efekty.
Potwierdzają to zdobywane przez nas nagrody i wyróżnienia, a nade wszystko pochlebne opinie niemalże każdego, kto ma okazję spróbować naszej „wody życia” w postaci okowity lub destylatu OVII.
W procesie produkcji najważniejszy jest dobry nastaw. To właśnie świeże owoce fermentujące z towarzyszeniem drożdży przez kilka do kilkunastu dni odpowiadają za jakość. Kupujemy je wyłącznie od zaprzyjaźnionych gospodarzy z okolic Kościana, Grodziska i Czempinia. Nasze surowce pochodzą z Wielkopolski. Tu też odbywa się cały proces produkcyjny.
Stąd dzięki staraniom, udało nam się uzyskać certyfikat Kulinarnego Dziedzictwa.
Gdy fermentacja ustaje, a cały cukier z owoców zostanie przetworzony na alkohol przystępujemy do destylacji. Ogromną rolę odgrywa tu temperatura, którą możemy kontrolować praktycznie na każdej pojedynczej rurce urządzenia. Ważną rolę odgrywa też jeden z pierwiastków chemicznych jakim jest miedź. Dlaczego zdecydowaliśmy się na urządzenie z tego właśnie metalu, a nie bardziej ekonomiczne, stalowe? Miedź posiada naturalne walory absorpcji związków m.in. siarki.
To dzięki niej nasze destylaty są łagodne i w nosie i w ustach.
Kolejny ważny czynnik to czas. My destylujemy powoli, bo chociaż proces może trwać niecałą godzinę, my potrzebujemy kilku, bo tutaj jak w każdym rzemiośle na poły artystycznym jakość wymaga czasu. I w końcu doświadczenie. Tym prywatnym nie można się chwalić, natomiast profesjonalnie destylujemy już półtora roku, a szkolenie z obsługi prowadził osobiście dyrektor firmy Kothe.
Okowity OVII – czyli kwintesencja owocowego smaku zamknięta w każdej kropli.
Spirytus przeznaczony do produkcji okowity produkujemy sami, od owoców, poprzez ich fermentację, destylację i rozlew do butelek. Nasze wysokoprocentowe trunki zachwycają czystością smaku i słodkością owoców. Okowity OVII, powstają w 100% z owoców od lokalnych sadowników. Do produkcji tego szlachetnego trunku używamy całych, idealnie dojrzałych owoców których na 0,5l butelkę zużywamy od 8-13 kg. Proces fermentacji trwa wiele dni, co pozwala uwolnić z owoców najintensywniejsze smaki i aromaty. Po całkowitym przetworzeniu cukru na alkohol, kolej na powolne oddzielanie esencji alkoholowej w miedzianym alembiku. Dzięki niespiesznemu procesowi destylacji udaje nam się wydobyć efekty naszej ciężkiej pracy, którymi możemy się z Wami dzielić . Zależy nam bowiem na uzyskaniu świeżego aromatu owocu, oraz żeby każda kropla naszej okowity miała orzeźwiający i delikatny smak.
Okowity idealnie sprawdzą się na stole podczas każdej uroczystości. Ich subtelna owocowa nuta pobudzi zmysły nie tylko koneserów trunków rzemieślniczych. Zapoznaj się z pełną ofertą smakową naszych alkoholi i wybierz swój ulubiony, lub spraw komuś radość i podaruj oryginalny trunek zamknięty w wyjątkowej butelce.
Okowity podaje się w małych kieliszkach w temperaturze pokojowej, lub ewentualnie delikatnie schłodzoną. Powinno się ją sączyć, delektując się intensywnością smaku i zapachu owoców.
„Owocne Efekty. Połączyliśmy lokalne jabłka z pracowitymi drożdżami, pachnący nastaw z miedzianym alembikiem, nowoczesne podejście, z rzemieślniczym charakterem a teraz butelkę naszego wyjątkowego trunku z Tobą.”
Okowita, czy też gorzałka to staropolskie określenie na każdy napój spirytusowy. Obecnie definicja wskazuje na napój spirytusowy wytworzony z jednego rodzaju surowca, bez żadnych dodatków i poddany maksymalnie trzykrotnej destylacji, destylowany do mocy maksymalnie 86%.