Śniegu nadal nie widać, ale wraz z nowym rokiem zaczęły do nas spływać świetne informacje! Otóż nasza OVII Okowita z Wytłoków Winogron, czyli “pierwsza polska Grappa” została wyróżniona Srebrnym Medalem dla najlepszych alkoholi 2020 roku według wyboru magazynu “Aqua Vitae” i serwisu Spirits.com.pl. Osiągnęliśmy przy tym niezwykle wysoką notę degustacyjną na poziomie 92/100! Dziękujemy i w […]
Category Archives: DRAKE Distillery
Drake distillery to marka naszej destylarnii. Jesteśmy jednym z niewielu zakładów produkcyjnych które możesz odwiedzić i zobaczyć jak pracują. Na naszym miedzianym aparacie o pojemności 250 l tworzymy nasze własne spirytusy. Redestylujemy także spirytus od innych dostawców.
Uczymy się i eksperymentujemy. Wszystko po to żebyś mógł spróbować jak smakują polskie sznapsy, palinki, koniaki itp. inne nietypowe dla polskiego rynku alkohole. Sprzedajemy je pod marką OVII, o której więcej możecie przeczytać na stronie http://www.ovii.pl, a której znaczenie wzięliśmy od:
- O – jak owoce
- VII – jak Au-de-vii – z francuskiego, czyli woda życia
Dla nas produkcja to ciągłe szukanie. Optymalnego smaku. Coraz lepszych parametrów i walorów smakowych. Większej frajdy dla Ciebie z picia.
Co prawda zima w tym roku skąpi nam śniegu to jednak na produkty Drake Distillery posypały się nagrody! Trzeciego listopada ubiegłego roku zostały ogłoszone wyniki najbardziej prestiżowego konkursu alkoholowego w Polsce, a mianowicie Warsaw Spirits Competition 2020. W szranki stanęło 179 alkoholi z 25 krajów, a zacne jury w składzie Łukasz Czajka, Łukasz Gołębiewski i […]
W trakcie procesu twórczego nad wiekopomnym dziełem zatytułowanym Pandemonicon – jeden z zapomnianych juz dawno artystów – Słowacki…(nieee), Mickiewicz… (nie e) , czy też jakoś tak podobnie zwany (hm… tak…), tak to zakurzony czasem z chrztu – Pijarowski – zwany – machał, tak długo aż się zmachał … batutą, a i pędzlem machał – – […]
W dniach 7-8 lipca Londyn był gospodarzem trzeciego corocznego London Spirits Competition – wiodącego międzynarodowego konkursu tego typu na świecie, w którym ocenia się alkohole nie tylko pod względem smaku i jakości, ale także opakowania i wartości. Celem było, aby eksperci oceniali alkohole tak, jak oceniają je konsumenci, w nadziei na odkrycie nowych i innowacyjnych […]
Historia destylarni, a także winiarni, importera win i palarni zaczęła się w roku 1990, kiedy to ja miałem 5 lat, a mój tato przerodził swój pomysł w biznes, zakładając hurtownię kawy „Zbyszko”. Niektórzy z Was to pamiętają, ja słabo, ale w tamtych czasach kawa w Polsce nie była tak ogólnodostępna jak dzisiaj. Mało też kto […]
Chwalimy się, że nasze alkohole powstają w procesie powolnej destylacji. Co to właściwie znaczy? Dlaczego to takie ważne, że podkreślamy to przy każdej okazji? Czy nie lepiej byłoby normalnie, po staropolsku, byle więcej i szybciej? Otóż nie i już tłumaczymy dlaczego. W naszej destylarni używamy wielu surowców, różniących się składem chemicznym, zawartością i typem cukru, […]
Oto i ona! Miodówka powstała w liczbie zaledwie 58 butelek. W tej butelce połączyliśmy szlachetną Brandy, czyli dwukrotnie destylowaną okowitę z wina gronowego z najwyższej jakości miodami akacjowym i lipowym, a całość dla podkreślenia smaku okrasiliśmy garścią cynamonu i goździków. Krzysztof Kaczor mówi o niej: „Stworzyliśmy nalewkę na miodzie z goździkami z przepisu rodowego mojego […]
Często na degustacjach, bądź też w rozmowach z klientami spotykamy się z nieznajomością słownictwa branżowego. Nie obrażamy się jednak, przynajmniej nie od razu, i tłumaczymy jaka jest różnica między popularnymi alkoholami, a tymi tymi które my wytwarzamy. Rozumiemy poniekąd, że dla niektórych z Was skoro płyn jest bezbarwny i “kopie” to musi być wódką, a […]
Do grilla w ogrodzie Do powolnej degustacji w czasie izolacji Do kolejnej przeczytanej książki Za to żeby szybko minęły te dziwne czasy! Do toastu gdy to wszystko się skończy! cOVIIdówka to gra słów łącząca zmorę ostatnich czasów, ukrytą pod nazwą COVID-19 i markę OVII, która pochodzi od francuskiego określenia eau-de-vie, co oznacza “woda życia”. Podawano […]
Dlaczego wybraliśmy miedziany aparat mimo, że jest zdecydowanie droższy, strasznie się brudzi i po kilku użyciach trzeba go wiele godzin czyścić i polerować? Wystarczy kilka destylacji i z lśniącej, niemalże lustrzanej miedzi robi się poplamiona, pełna przebarwień, niejednorodna powierzchnia. Żeby przywrócić ją do wcześniejszego, jak najbardziej pożądanego stanu potrzeba kilku godzin pracy czyszcząco- polerskiej. Czy […]
- 1
- 2